Saturday, September 14, 2013

Vincent van Gogh and the yarn balls

Tegnap este egy nagyon kulonleges tarlatvezetesen voltam az amsterdami Van Gogh Muzeumban. Azt meseltek el, hogyan hasznalt van Gogh kulonbozo szinu fonalakat az arnyalatok meghatarozasahoz. A tarlatot egy textilmuvesz, Loret Karman vezette, meselt a kontraszt es komplementer szinekrol, arrol, hogyan fakulnak ki idovel bizonyos szinek es hogy honnan tudtak a nemreg felvedezett van Goghrol hogy eredeti.
 Feladatot is kaptunk, kulonbozo kezzel festett fonalakkal az ujjunkon kellett osszeallitani a festo palettajat. A szineket egymastol kellett beszerezni, nekem tizenkettot sikerult a tizenkilencbol, de igy egy pont jo meretu, kontrasztkarkotot sikerult makramezni. Ez az en Vincent van Gogh karkotom.

A muzeumnak januar vegeig van ez a tematikus kiallitasa "Van Gogh at Work", mindezt a kiallitas is elmeseli maga. Jo kis interaktiv tarlat, meg lehet dolgokat fogni, mikroszkop alatt festekretegeket nezni, rajzolni. Ha Amsterdamban laknek, lenne berletem.

Yesterday evening I've been in a very remarkable museum tour in the Van Gogh Museum in Amsterdam. The textile artist Loret Karman told us how the painter used yarn to define the color shade of his paintings, about contrary and complementary colors, how some colors fade away by the time and how they knew about the recently discovered van Gogh painting that it was an original.
During the tour we also had to do some work  -  we had to exchange yarns among each other to complete the palette of the painter. However I only got 12 colors of the 19, but it was just enough for a friendship bracelet with all the contrasting colors. So this is my Vincent van Gogh bracelet.

This thematical exhibition of the museum is open until the end of January next year. The exhibiton "Van Gogh at Work" tells all of the above. It is very much interactive, you can touch things, look up paints under the microscope, draw. Would I live in Amsterdam, I'd definitely have a year ticket there.

No comments:

Post a Comment